АГ болница „Д-р Щерев“ открива свой подфорум в BG-MAMMA

Публикувано на: 18 март, 2011 от АГ Болница др-Щерев 74 коментари

Скъпи приятели,

От днес АГ болница „Д-р Щерев“ в партньорство с най-популярния български форум BG-MAMMA открива подфорум за „проблемно забременяване, бременост, раждане, гинекологични консултации“.

Повече за идеята на подфорума, който ще поддържаме на страниците на BG-MAMMA, както и какви въпроси и консултация могат да бъдат получени в него, можете да прочетете от тук.

Основната ни цел е да бъдем все  по-близо до вас и да откриваме нови възможности за общуване и обратна връзка помежду ни в отговор на вашите въпроси и желания!

Заповядайте в нашия новооткрит подфорум в BG-MAMA!

74 Коментари

 1. Ирина Д казва:

  Здравейте!
  От близо 3г. се опитваме със съпруга ми да имаме дете, но все още безуспешно.След проведени няколко пъти изследвания на хормоните се установи, че имам завишен тестостерон и пролактин. Направих 10 дневен курс от кални бани и вагинални тампони в Поморие преди близо 2г. и нивата на тези 2 хормона значително намаляха след няколко месеца и си влязоха в норми. При съпругът ми спермограмата показва, че има завишени левкоцити и възпаление , но досега лечение не му е назначено и не ни е обяснено какви мерки да предприемаме. На 19 април тази година д-р Щерев преглеждаше в Бургас за 1 ден и аз отидох на преглед, като си носих всички изследвания до момента. След проведения преглед се установи, че имам кисти около яйчниците и оголемен десен яйчник – тази диогноза ми бе дадена още преди 12г. от д-р Велтова в Майчин дом София. Д-р Щерев ми назначи изследвания за мен и съпругът ми, които направихме веднага. На 2 или 3 май трябваше отново да преглежда в Бургас, като лично той ми каза, че всеки месец ще има прегледи в Бургас. Обадих се да си запиша отново час, за да покажа резултатите, но от болница Дева Мария ми казаха,че повече няма да преглежда д-р Щерев там. Назначен ми бе от него да пия Марвелон и вече 3-и месец го пия и не зная кога да го спра и какво да правя след това. Преди 1 седмица започнах всъщност да пия за 3-и месец хапчетата, от 5-и ден на цикъла, преди 3 дни пропуснах да изпия едно хапче и вече 2-и ден ми кърви слабо, но не съм спирала противозачатъчните. Не зная каква е причината и дали това е нормално, но това ме притеснява.
  Бих искала и да си назнача час във вашата клиника, за да покажа изследванията, които направихме още април месец.

 2. Милена казва:

  Здравейте,
  аз съм на 24 год. и съм с диагноза СПКЯ още от самото начало на менстр. ми цикъл. Лекувана съм многократно със Диане 35, но след тяхното спиране-до няколко месеца пак не ми идваше. А сега вече искам да имам деца. Понеже не бях приемала хапчета от 1 година, яйчниците бяха много увредени и ми направиха лапароскопия април месец.Кистите са махнати, а трабите проходими. Хормоналните ми изследвания преди лапароскопията без цикъл бяха:
  estradiol – 58,57; LH – 19,55; FSH – 9,90; Progesterone – 1,08; Prolactin – 25,78; Testosteron – 1,75; TSH – 3,99; Инсулин – 9,3.
  След операцията пих 1 месец Фемоден, на следващия доктора искаше да видим дали ще настъапи овулация, но на 15 ден нямаше доминантен фоликул и ми изписа за 10 дни утрогестан. След което направихме нови хормонални изследвания на 5 ден от цикъла:
  Estradiol – 89,3; LH – 10,52; FSH – 8,63; Testosteron – 1,45.
  И сега доктора ми изписа Diane 35 за 1 месец за да намалим тестостерона. А беше казал, че веднага след лапарото ще започнем стимулиране на овулацията за по-бърз резултат.
  Въпроса ми е, ако може, да ми изясните в хормоните ли е проблема, че не настъпва овулация? Правилно ли е лечението ми за постигане на крайната цел или трябва да се обърна към друг специалист?

 3. Тони казва:

  Здравейте,
  искам да попитам какви документи са ми необходими за подаване към фонда за втори опит?За първи опит ми искаха освен епикризата за лапароскопия,изследване за хормон FSH и спермограма на съпругът ми!За втори опит трябва ли да правим изследване от спермограма и хормон FSH?

 4. Десислава казва:

  Здравейте.Пациентка съм на клиниката от 1 година.Аз съм на 36г. , а мъжът ми на 37.Аз съм с тубарен стерилитет- запушени тръби(правена ми е ЦС).Така месец октомври правиме първото инвитро,хормони в нормата,перфектна лигавица имам 6- фоликула,3 яйциклетки, 3 добри ембриона върнати на 3-ти ден,приложен АХетчинг .Резултат на 11-ти ден ЧХГ-2,29.Втори опит преключил вчера, по-високи дози на стимулация от предния път 6 фоликула,3 яйциклетки,3 ембриона върнати на 3-ти ден,единия с добро качество,втория с леки фрагментации и третия с по-бавно развитие,лигавица отново перфектна.Няма АХетчинг,но приложихме кокултивиране на клетки от предния цикъл.Резултат на 10-ти ден 0,19.Въпроса ми е такъв да разбирам ли,че при мен не е проблем инплантацията,понеже при втория опит имаме кокултивиране,което направихме точно с тази цел?И трябва ли отново да се прилага при следващия ни опит,нужно ли е?И мислите ли,че проблема е в преживяемоста на ембриона,т.е качеството на яйциклетката или сперматозоида?Какви изследвания трябва да се направят?

 5. Титито казва:

  Здравейте,
  искам да попитам след направен трансфер може ли да се пие кафе-безкофеиново
  Благодаря предварително

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, Титито,

   Няма проблем да пиете кафе без да прекалявате в количествата (една чаша на ден), ако безкофеиновото кафе е купено от Вас и сте сигурна, че то в действителност е такова можете да си позволите и по-голям прием, разбира се, отново без да прекалявате. Препоръчително е след трансфер да не променяте драстично Вашия ежедневен режим. Имайте предвид, че оттук нататък това, което се случва във Вашия организъм е сходно на това при естествено зачеване.

   Пожелаваме Ви успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 6. Христина казва:

  Здравейте.Пациентка съм във вашата клиника с поликистоза съм.Имам правени 4 инсеминации – 1 успешна за малко и завърщила с мисед.Въпросът ми е, а сега на каде-ин витро или ?

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, Христина,

   Най-добра консултация и план за поведение от тук нататък можете да обсъдите с Вашия лекуващ лекар. По принцип в общия случай в нашата клиника е възприета практиката след 4 неуспешни цикъла на вътрематочна инсеминация да се пристъпи към ин витро процедура, но това зависи изключително много от Вашия конкретен случай, анамнеза, гинекологичен статус, резултати от досега проведени изследвания и въобще цялостна информация за проведеното Ви до момента лечение. Отново препоръчваме да се консултирате с Вашия лекуващ лекар, с когото на база на всичко описано ще обсъдите възможностите.

   Желаем Ви успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 7. Radostina казва:

  iskam da popitam predstoi ni da pravim isledvaniq az hormonalni AMH, Inhibin B , FSH, LH, Prolaktin a syprugat mi da dade material za izsledvane obiknovenna spermograma. Za kakav period ot vreme shte stanat gotovi ako dadem krav i material rano sutrinta do sledobed gotovi li shte bydat . Pitam tyi kato sme ot dalech i ako stavat v ramkite na denq da gi ischakame i dagi raschete lekar.

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, Радостина,

   Хормоните FSH, LH, Prolactin, както и изследване за обикновена спермограма ще бъдат готови в рамките на деня (както сте писала, ако дадете кръв и материал сутринта, ще получите резултатите до обяд-ранния следобед). По отношение на AMH и Inhibin B резултатите са готови рамките на 14-21 дни. Резултатите Ви могат да бъдат консултирани и по телефон или по e-mail от Вашия лекуващ лекар, ако сте подписала информирано съгласие за подобен начин на получаване на медицинска информация и сте подала данни за контакт с Вас. За електронна комуникация, можете да ни пишете на e-mail: contact@ivf-bg.com или registration@ivf-bg.com със запитване за Вашите резултати и ние ще изпратим мнението на Вашия лекуващ лекар.

   С пожелания за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 8. M.Ivanova казва:

  Искам да попитам относно тежък мъжки фактор – методът ИМСИ по-добър ли е от МАКС? Има ли смисъл да се прилагат и двете? Вие прилагате ли ИМСИ? Или къде в България се прилага, ако Вие не го предлагате. Благодаря предварително

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, г-жо Иванова,

   Насочихме Вашия въпрос към нашите специалист и веднага след като имаме становище от тях, ще го публикуваме в отговор.

   С поздрави,
   Екип АГ болница „Д-р Щерев“

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте М. Иванова,

   МАКС би могъл да се прилага до определени парамерти на спермограмата, т.е при много ниски стойности на подвижността и/или концентрацията на сперматозоидите не се прилага. Ако Вашият случай позволява, би могъл да се извърши МАКС.

   Относно ИМСИ на този етап резултатите от него все още са спорни, т.е. не е доказан положителният му ефект върху увеличаванто на шанса за бременност. Достигнахме до този след проведените тестове в нашата болница, преглед на публикуваните до момента официални данни от различни екипи и участие в международни симпозиуми. Поради тази причина в момента в САГБАЛ Д-р Щерев не се прилага този метод.

   Пожелавам Ви успех!

   Любослава Петкова-ембриолог

 9. Vasilka казва:

  Здравейте!Със съпруга ми сме женени от почти година.Правим опити за детенце от 6-7 месеца,но все още не се получава :( В края на октомври ми откриха раничка с големина на монета от 1 лев.Резултата от цитонамазката беше ПАП 1 към 2. Последва обгаряне и естествено спиране с опитите за бебе.В края на март правих хормонални изследвания-резултатите бяха в норма.Въпросът ми е,трябва ли да се притеснявам,че бебето все още се бави? Ако реша да посетя АГ болница “ Д-р Щерев“ за какав преглед трябва да си запиша час? Благодаря Ви предварително!

 10. Nikoleta казва:

  Mnogo blagodarq za otdelenoto vnimanie .. :) Lek den vi pojelavam

 11. Nikoleta казва:

  Zdraveite :) Iskam samo da popitam ima li nujda ot nqkakvo pritesnenie, piq hapchetata Qsmnin../oshte predi da zapochna da vodq polov jivot/ nikoga priqtelqt mi ne e svurshval v men dori kogato e bilo s prezarvativ. No ima sluchei sas cvetna bremennost .. Ima li smisul da se pritesnqvam ot neshto.Piq gi vsqka vecher i cikula mi idva redovno :) Blagodarq predvaritelno za otgovora

 12. Огняна казва:

  Здравейте отново,
  Извинявам се за грешката, но исках да попитам за ВМИ, а не за ICSI.
  Извинявам се още веднъж за объркването и благодаря предварително!

 13. Огняна казва:

  Здравейте,
  Със съпруга ми правихме естествени опити за бебе около година и половина. През м. Януари 2012 г. направихме разширена спермограма, според която броя на сперматозоидите беше 6 млн., от които 70 % с лоша морфология. Имаше и бързо втечняване. След преглед при андролог се оказа, че съпруга ми има разширена вена на левия тестис и трябва да се оперира. Операцияте се проведе на 14.03.2012 г. Двамата решихме, че ще се подложим на ICSI процедура. Въпросът ми е колко време трябва да мине от операцията, т. е. кога най-рано може да направим ICSI?
  И тряба ли да се направят някакви изследвания преди това?
  Благодаря предварително!

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте Огняна,

   Необходимо е да консултирате срока за провеждане на процедура по ВМИ след извършената операция на Вашия съпръг с лекуващия го андролог. Най-вероятно ще е необходима нова спермограма преди да се пристъпи към процедурата. От вашето описание не става ясно дали до момента сте провеждали други консултации с репродуктивни специалисти за лечение на проблемното забременяване. Важно е да знаете, че ВМИ е асистирана репродуктивна техника, която се прилага при определени индикации при жената и двойката и вашето решение трябва да бъде консултирано с гинеколог, специалист по репродуктивна медицина. На базата на пряк прегледа с ултразвукова диагностика, изследване на базални хормони и проверка за проходимост на маточни тръби ще се определи дали няма контраиндикации за ВМИ. Малко повече за процедурата можете да прочетете от тук: http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=76%3A2009-09-08-13-14-58&catid=37%3A2009-06-11-14-03-44&Itemid=85&lang=bg

   С пожелания за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 14. Веселина казва:

  Здравейте,
  Аз съм на 21 години, преди 9 месеца пих Ясмин, много напълнях и реших да ги спра, но не мога да отслабна. Предния месец ми дойде 10 дена по-рано, а този 12 и ми продалжава вече 8 дена. Искам да попитам дали е възможно да ми се наместват хормоните и за това да има такива аномалии в менструацията ми, и има ли за какво да се притеснявам.
  Благодаря предварително.

 15. mariqna казва:

  vidqh na 08 mart 4e doktor shterev shte pravi izsledvaniqa v ruse za 22 i 23 mart,no ne zapisah telefona.ako nqkoi znae da pi6e.kolko 6te struva.blagodarq

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте,

   Можете да получите повече информация за прегледите на доц. Щерев на 22-23 март от сайта на Медицински център „Репродуктивно здраве Д-р Щерев – Русе“ – http://invitrorusse.com/bg/ Записванията стават директно на регистратурата на центъра на тел. Тел.: 082 511 869 или 0887 73 18 14 или e-mail: info@invitrorusse.com
   Цената на прегледа е съгласно ценоразписа на Медицински център „Репродуктивно здраве Д-р Щерев – Русе“ (секция „Цени“).

   С поздрави,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 16. Светла казва:

  Здравейте, аз съм на 33 г. и никога досега не съм забременявала.Правим опити от 3 години.При направени изследвания на мен и на съпруга ми се оказа,че изследванията ни са повече от добри.Единственото което ми предлага доктора е ин витро на спонтанен цикъл.Моля да ме посъветвате не е ли по-добре при положение,че нямаме проблеми да опитаме първо с инсеминация?Ако се запишем във вашата клиника много време ли се чака за първичен преглед? Благодаря В предварително.

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте,

   За съжаление без да разполагаме с конкретна информация за резултатите от Вашите изследвания (те не са диагноза, а само основание за поставяне на такава) и без директен преглед и запознаване с Вашия гинекологичен статус и Вашите и на партньора Ви анамнестични данни, трудно може да се даде адекватен медицински отговор на Вашия въпрос. По правило, при липса на явни усложнения инсеминацията е първата стъпка при лечение на проблемно забременяване. Въпреки това Вашият лекуващ лекар на база на извършените преки прегледи и диагностика може да е диагностицирал определени контраиндикации за предприемане на вътрематочна инсеминиция. Ако решите да се насочите към преглед при наш специалист, можете да изберете желания от Вас лекар от секция „Екип“ на нашата интернет страница и да се свържете на тел. 02 920 09 01 (регистратура на болница), където ще Ви информират кога са възможните дни и часове за насрочване на преглед.

   С пожелания за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 17. Милена Иванова казва:

  Здравейте,
  аз съм на 30 години, нямам деца. Искам да направя инсеминация, като преди това направя избор на донорски сперматозоиди. Бихте ли ми казали каква е процедурата, какви изследвания са необходими и колко ще струва.

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте,

   Повече за провеждането на процедура по инсеминация можете да прочетете от тук: http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=76&Itemid=85&lang=bg

   Индивидуалното протичане на процедурата при Вас и необходимите изследвания с конкретен план за поведение може да Ви бъде предложен след пряк преглед, запознаване с Вашите анамнестични данни и гинекологичен статус и консултация с наш репродуктивен специалист. Ако желаете да извършите процедура по инсеминация в нашата болница, можете да изберете някой от нашите лекари от следния линк: http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=120&lang=bg и да се свържете на регистратурата на тел. 02/920 09 01, където ще Ви информират за възможните дни и часове за насрочване на първичен преглед. Цената на стандартната процедура за донорска вътрематочна инсеминация при нас е 885 лв. Повече информация за различните цени на процедури по асистирана репродукция можете да прочетете от тук: http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=235%3A-q-q&catid=39%3A2009-06-11-14-04-16&Itemid=212&lang=bg

   С пожелания за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 18. Николина казва:

  Здравейте,
  Имаме едно детенце заченато по метода ICSI и последващи два опита по същият метод, които завършиха със спонтани аборти в 10 и 14 г.с.
  Пропуснах да спомена,че аз имам поликистоза – цикъла и овулацията са редовни.
  Моля, да ни посъветвате как да продължим нататък.(какви изследвания да направим откъде да започнем)
  Благодарим предварително!

 19. АГ болница "Д-р Щерев" казва:

  Здравейте,Александра Иванова,

  Стимулацията с Мерионал започва на 2-3 ден от цикъла.

  Д-р Ралица Милчева

  Акушер – гинеколог, АГ болница „Д-р Щерев“

 20. Александра Иванова казва:

  При стимулация за ICSI от кой ден на цикала се започва с инжекции Merional ?Благодария ви предварително.

 21. Невяна Михайлова казва:

  Използвам отново възможноста да благоаря на Д-р Г.Ганева, на Ембриолог Д-р Антонова ,Д-Р Цветан Николаев Аанестезиолог и на целият екип на болницата, за човешкото отношение и професионализма !!!
  Благодарение на спокойствието и вярата, които имахме благодарение на вас, на 01.06.2012 очакваме да се роди нашата пъва рожба )
  Благодарим на Бог, че ви има !!!!!!

 22. dani казва:

  БЛАГОДАРЯ ВИ още веднъж д-р Петкова

 23. Дара казва:

  Здравейте,

  Ориентирали ме се към вътрематочна инсеминация (IUI)с донорска сперма. В случай че във вашата спермална банка фенотипът или кръвната група или други критерии не отговарят на нуждите ни, има ли вариант сами са си изберем и поръчаме IUI-ready материал директно от датската клника „Cryos“, койо да бъде доставен до Вашата клиника и да бъде използван от Вас за процедурата? Достатъчна ли е мобилност от МОТ 5 или МОТ 10? Бихте ли насочили към Ваш специалст, които се знаимава с тези процедури?

  Благодаря ви предварително.

  • АГ болница "Д-р Щерев" казва:

   Здравейте, Дара,

   Възможно е да изберете подходящ за Вас донор от интернет страницата на датската банка „Криос“. По този начин обаче вътрематочната инсеминация ще бъде значително оскъпена от допълнителните разходи, които се поемат от Вас – транспортни разходи, такса за закупуване на донорските сперматозоиди и съответно такса за съхраняването на сперматозоидите в българска криобанка.

   Ако се насочите към донорски материал от банка „Криос“, периодът от избор на донор и транспортирането на сперматозоидите до България е около месец. Когато окончателно изберете този вариант, може да се ориентирате към наш акушер – гинеколог, който ще Ви обясни процедурата.

   Д-р Таня Милачич

   Ембриолог, АГ болница „Д-р Щерев“

 24. dani казва:

  Здравейте,нашата спермограма е лоша .Заключението е:КРИПТОЗООСПЕРМИЯ И ЛЕВКОЦИТОСПЕРМИЯ.Има ли шанс за бебе по естествен път?Някакво лечение и т.нат.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  • АГ болница "Д-р Щерев" казва:

   Здравейте,dani,

   Моят съвет във Вашия случай, особено ако сте правили само една спермограма, е да направите още една спермограма с микробиологично изследване на еякулата, защото левкоцитите вероятно са в резултат на бактерии. Най-добре е да направите един преглед и консултация с андролог, за да провери дали няма друг проблем освен бактерии. Когато излезе резултатът от микробиологията, в зависимост от него се прилага лечение. След това около месец след края на лечението трябва да се направи нова спермограма. Резултатите би трябвало да се подобрят, но е малко вероятно да се доближат до нормата. Когато има сперматозоиди не може да се каже, че няма шанс да стане по естествен начин, но когато са изключително малко, както при вас, шансовете са минимални. Важното е да се подобрят параметрите, да има повече сперматозоиди и тогава може да се извърши асистирана репродукция и по-конкретно ИКСИ, което да доведе до желания резултат.

   Любослава Петкова

   Ембриолог, АГ болница „Д-р Щерев“

 25. Гергана Г казва:

  Здравейте!
  През ноември т.г. изследвах АМХ и Инхибин Б във вашата лаборатория. Резултатите ясно говорят за ИЯР. Въпреки това взех решение за стимулация и тя бе осъществена през декември. Отговорът на яйчниците беше слаб.
  Желая да си пусна нови изследвания на упоменатите хормони, но в „Бодимед“, защото те изпращат кръвта за анализ на тези хормони в Германия (моля да не се засягате!).
  Искам да съм напълно сигурна, че няма никакъв смисъл от повече опити.
  Въпросът ми е: след какъв период от време (след колко МЦ), предвид много силната стимулация, е добре да си направя тези изследвания?
  Благодаря предварително!

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, Гергана Г,

   Извинявайте за забавения отговор от наша страна! Можете да направите изследване на посочените хормони поне три месеца след проведената стимулация или във Вашия случай към месец март.

   С пожелания за успех,
   Д-р Татяна Арабаджи

 26. АГ болница "Д-р Щерев" казва:

  Здравейте, Tonnynka,

  Преди всичко трябва да обмислите всички емоционални аспекти от едно асистирано зачеване както по отношение на Вас, така и по отношение на връзката Ви с Вашия партньор. Вашият избор и желание, разбира се, са водещи при решението Ви.

  Процедурата по инсеминация с чужд донор стартира с посещение в клиника за асистирана репродукция, където ще бъдат извършени необходимите прегледи и изследвания, с които да се установи дали здравословното Ви състояние и гинекологичен статус не предполага противопоказания за нейното прилагане. Повече информация за самата процедура можете да прочетете от тук: http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=76&Itemid=85&lang=bg
  Ако се спрете на нашата клиника, можете да изберете лекар от екипа ни, при когото да запишете час за първоначален преглед и консултация, с който ще обсъдите всички аспекти по извършването на процедура по инсеминация. Списък на нашите специалисти можете да намерите от тук: http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=120&lang=bg

  С пожелания за успех,
  Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 27. Tonnynka казва:

  Здравейте , имам въпрос към вас, от година правим опити да забременея от приятеля си , но все не става и не става, направих си изследвания и проблема не е в мен! Искам да проведа ин семинация от чужд донор , моля кажете каква е процедураТА? Искам това да стане без знаниетоп на приятеля ми

 28. Марко казва:

  Здравейте, правих си подробна спермограма, като резултата беше 20 процента бързоподвижни и 25 процента по-бавни. Това достатъчно ли е за нормално забременяване?

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, Марко,

   Предоставените от вас данни не са достатъчни, за да се отговори категорично дали броят на сперматозоидите е достатъчен за нормално забременяване. Според така представената от Вас информация подвижността на сперматозоидите е леко занижена, но не е пречка за нормално забременяване. Важен е и броят на сперматозоидите – за нормално забременяване е необходимо те да са повече от 20 млн. сперматозоида на милилитър. Броят на сперматозоидите също може да се провери в спермограмата, с която разполагате.

   Ирена Антонова
   Ембриолог, АГ болница „Д-р Щерев“

 29. Мишо казва:

  Здравейте и Благодаря, но андролог ми каза за малките тестиси и за хормона ФСХ, на който нормалните стойности са 12, според жена ми имам синдром на Клайнфелтър

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, Мишо,

   Синдромът на Клайнфелтър трябва да се диагностицира от специалист. След като сте бил на консултация с андролог, той би трябвало да Ви е информирал за препоръки за лечение с оглед на възможности за зачеване (описаните в предходния коментар методи.) На база на описаната от Вас информация трудно може да се даде конкретно становище без пряк преглед и запознаване с досега направените Ви изследвания и спермограми. Ако имате желание, можете да си запишете час за консултация при д-р Бъчваров, адролог/урогол в нашата болница, който подробно ще прегледа Вашето състояние, при нужда ще Ви назначи изследвания и ще обсъдите план за поведение.

   С пожелание за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 30. Мишо казва:

  Здравейте, откриха ми азоспермия, 5 мм тестиси, ФСХ – 24, имам ли шанс да създам поколение, какви изследвания трябва да направя още? Или да пристъпим към донорска инсеминация? Благодаря ви и успех!!!

  • АГ болница "Д-р Щерев" казва:

   Здравейте, Мишо,

   Като цяло е препоръчително да се насочите към консултация с андролог, на когото да представите всички досегашни изследвания, направени от Вас. С него ще обсъдите поведение за лечение на база и при необходимост последващите стъпки изследвания и процедури. В допълнение трябва да обърна внимание на факта, че азооспермията трябва да бъде констатирана на база на няколко спермограми, извършени през определени периоди, а не единствено на едно изследване (не знам как е във Вашия случай). След извършените консултации с андролог, може да се пристъпи към методите PESA или ТESЕ, чрез които дори и при азооспермия могат да получат Ваши сперматозоиди.

   Повече за тези методи можете да прочетете от секция „АРТ“ на нашия сайт –

   за PESA от тук: http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=78&Itemid=83&lang=bg

   за TESE от тук: http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=80&Itemid=73&lang=bg

   С пожелания за успех,
   Деси Дюлгерова,
   биолог,
   АГ болница „Д-р Щерев“

 31. Д-р Ралица Милчева казва:

  Здравейте, Мариела!

  Във Вашия случай не се налага да правите допълнителни изследвания. Това, което бих Ви препоръчала е при следващ опит да се приложи метода MACS (повече за метода можете да научите на нашия уеб сайт, както и в блога). Предимството на метода е успешното отделяне на сперматозоидите с некачествена ДНК. Този метод обичайно се назначава след първи неуспешен опит, при проблеми със спермограмата на партньора. Препоръчвам Ви да проведете и консулатция с акушер-гинеколог и ембриолог от нашата клиника.

  Желая Ви успех!

  Поздрави,
  Д-р Ралица Милчева
  Акушер-гинеколог
  Аг Болница „Д-р Щерев“

 32. Мариела казва:

  Здравейте, тощу що приключи моя първи неуспешен ин-витро опит с т. нар. биохимична бременност. ЧХГ хормона ми беше започнал да расте, след което спря. Притеснително е, че аз зачевам и по нормален път, но резултата е същия. Направени са ми имунологични и генетични изследвания, разширена спермограма на съпруга ми и СДИ тест. Има занижена морфология 5% при него. Въпросът ми е какви допълнителни изследвания следва да направим още? Беше ни казано, че чрез процедурата ИКСИ ще се заобиколи проблема, но това не се случи. Благодаря ви предварително!

 33. Мартина Недялкова казва:

  Здравейте,предстои ми инсеминация,но се питах дали след нея може да отида на море или на басейн,или на някаква почивка по принцип…досега не съм правила инсеминация и не съм много наясно дали трябва да си лежа вкъщи или не е задължително…благодаря предварително..

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте,

   По принцип процесът на оплождане на яйцеклетките от сперматозоидите при инсеминацията не се различава практически от спонтанното забременяване. Поради това можете примерно да имате по-физически щадящ режим до едно денонощие след процедурата, след което можете да се върнете към ежедневния Ви режим, какъвто бихте имала и след нормални опити за зачеване. Все пак при посещения на басейни е добре да преценявате общата им хигиена, поради опасност от предавани инфекции, но това важи като цяло, а не само след процедура по инсеминация.

   С поздрави и пожелания за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 34. Aнелия казва:

  Здравейте,

  Не знам защо не отговорихте на въпроса ми, затова ще го повторя отново: моля, кажете кои полови хормони трябва да се изследват при ненастъпваща бременност в напредвала възраст.
  Очаквам отговор
  Поздрави

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте,

   Причините за проблемно забременяване може да са разнообразни, като част от тях, разбира се, включват и хормонални нарушения или пък т.нар. изчерпан яйчников резерв. Назначаването на хормонални изследвания не се прави самоцелно или пък само за себе си, а е част от комплексен подход за установяване на тези причини от лекуващ лекар, включващ снемане на анамнеза, общ гинекологичен статус и провеждане на инструментално изследване (преглед под ултразвуков контрол), а изследването на хормони се включва като част от общата картина на репродуктивното здраве на конкретна жена. Определянеот кои точно хормони да се изследва се прави от съответния специалист по репродуктивна медицина след като е проведен пряк преглед и описаните по-горе стъпки и чрез тях се търси допълнителна информация за подготвянето на препоръки за поведение или план за лечение, ако такова е нужно или възможно. Още повече, че изследването на различните хормони се прави в точно определен период на месечния цикъл.

   По правило базисните хормони, които могат да се изследват при проблемно забременяване, са LH, Еstradiol, FSH, Prolactin. При съмнения за изчерпан яйчников резерв могат да се изследват и антимюлеров хормон и инхибин Б, но отново в пряка връзка с пряка връзка с проведените директни консултации и прегледи.

   Като цяло Ви препоръчваме да се насочите към специалист по репродуктивна медицина, с когото да консултирате Вашето състояние.

   С пожелания за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 35. Екип на АГ болница "Д-р Щерев" казва:

  Здравейте,

  Строго индивидуално е от кой ден на месечния цикъл се прави инсеминацията. Манипулацията се извършва преди да настъпи овулацията. Например, ако овулацията ви настъпва на 14-ти ден от месечния ви цикъл, инсеминацията ще бъде извършена на 8 – 9 – ти ден от цикъла. Разбира се – зависи колко продължителен е и вашия месечен цикъл.

  Присъствието на партньора е задължително в деня на инсеминацията.

  Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 36. SVETLANA-1 казва:

  ISKAM DA POPITAM NA KOI DEN OT M.C. SE PRAVI SAMATA INSEMINACIA I TRIABVA LI I MAJA DA PRISASTVA?

 37. Antonia казва:

  Zdraveite, bih iskala da mi dadete komentar na mikrobiologia: левкоцити – (-) Lactobacillus spp – (-) епителни клетки дълги извити пръчки (Lepthotrix spp) кандида
  Blagodaria

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте,

   Ще насочим Вашите резултати към нашите специалисти и веднага след като поличим тяхното становище ще го публикуваме тук.

   С поздрави,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 38. Вяра казва:

  Страхотна иницатива за този форум в БГ-Мама! Продължавайте в същия дух да предлагате най-добрите грижи и отношение към пациентите!

  Вяра Панова

 39. cecka казва:

  Здравеите имам един неоспешен инвитро опит по фонда.Въпросат ми е трябва ли да потърся мелицинска помош преди обаждането за втория опит

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте,

   Въпросът Ви не е съвсем ясен, но по принцип е препоръчително да обсъдите с избрания от Вас лекуващ лекар и екип бъдещото Ви лечение. Що се отнася до документацията Ви преди кандидатстване за втори опит ин витро по фонд, то тя трябва да се подготви от специалистите в избраната от Вас клиника.

   С пожелания за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 40. nadejda naneva казва:

  вие сте една страхотна болница с най-добрия екип!обичаме Ви и сбъдвайте мечтите на семействата така както нашата се сбадна!пожелаваме още повече бебенца!благодарим Ви че Ви има!:)

 41. Ivanova казва:

  Здравейте,
  Възможно ли е да публикувате формулярите за информирано съгласие? Търсих ги на страницата, но не можах да ги намеря.

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, г-жо Иванова,

   В момента нашите специалисти нанасят промени във формулярите за информираните съгласия, попълвани в нашата болница, и след като са готови ще ги публикуваме в променения вид на нашата интернет страница в секция „Пътеводител“

   С поздрави,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 42. tina казва:

  molja kajete mi oy kade trjabva da se zapo4ne vsi4ko prijateljat mi e mnogo po-vazrasten ot men a i dvamata mnogo iskame detence

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, Тина,

   За да отговорим коректно на Вашия въпрос е необходимо да направим доуточнения дали тепърва започвате опити за забременяване или в продължителен период сте правили неуспешни опити за зачеване с Вашия партньор.

   Възрастта на мъжа много често не е толкова проблемен фактор при зачеване, ако всичко с неговото репродуктивно здраве е в норма. Ако тепърва започвате опити за забременяване, това което е нужно е просто да имате сексуални контакти без предпазване в дните непосредствено преди и по време на овулацията. Ако искате пълно планиране на Вашето зачеване с необходимите предварителни прегледи и изследвания за репродуктивното здраве на Вас и Вашия партньор и специализирана консултация с предписание за поведение преди и по време на опитите за забременяване можете да се възползвате от нашата пакетна услуга „Планиране на бебе“.

   В случай, че повече от година имате неуспешни опити за зачева с Вашия партньор, то е необходимо да се насочите към преглед със специалист по репродуктивна медицина, който да проведе нужните изследвания, ако се налагат, и да диагностицира проблема. След това съобразно Вашата и на Вашия партньор анамнеза, данни от прегледа и резултати от изследвания може да бъде назначено лечение и прилагане на процедура по асистирана репродукция, ако такава е нужна. Можете да прегледате нашия екип от лекари на http://www.ivf-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=115&Itemid=120&lang=bg и да изберете някой от тях, при който да си запишете час за преглед на тел. 02 920 09 01.

   С пожелания за успех,
   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 43. АГ Болница др-Щерев казва:

  Здравейте, Илияна,

  Извинявайте за закъснелия отговор от наша страна! В нашата клиника се извършва донорска инсеминация като цената за един цикъл е 715 лв. Цената включва: ултразвукови прегледи за цикъла , хормонално
  таймиране на овулацията, обработка на материал, стимулиране на маточната лигавица. Повече информация можете да получите от официалния ценоразпис на нашата болница: http://www.ivf-bg.com/images/Pricelist/cenorazpis_sagbal.pdf

  С пожелание за успех,
  Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 44. Atakusu казва:

  Zdraveyte, planirame s moyat syprug da zapochvame opiti za syzdavene na parvo bebe. Tryabva li da se spazva nyakakva programa ot maja i jenata i ima li nyakakvi izsledvania, koito se pravyat za da znaem che vischjko shte e nared i nyama da ima problemi da sazdadem zdravo bebeto. Nujno li e da ima nyakakvi konsultacii s lekar predvaritelno i saveti. Blagodarya predvaritelno

  • АГ Болница др-Щерев казва:

   Здравейте, Atakusu,

   По принцип няма никакъв проблем, ако при Вас и Вашият съпруг няма диагностицирани някакви репродуктивни усложнения, да стартирате веднага опити за зачеване. Би било добре да приемате фолиева киселина в месеците преди и по време на опитите за зачеване, както и след забременяване (Вашият акушер-гинеколог ще Ви предпише схемата на прием).

   Разбира се, ако имате желание с Вашия партньор да планирате напълно вашата подготовка за забременяване с препоръки цялостно поведение преди стартиране на опитите за зачеване и провеждане на всички необходими предварителни изследвания, както и съвети за изчисляване на овулация, най-подходящи фертилни дни от цикъла и т.н., можете да се възползвате от нашия пакет „Планиране на бебе.“

   С поздрави и пожелания за успех,

   Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 45. Илияна казва:

  Здравейте!
  Въпросът ми е ! Процерурата инсеминация ,със донорска сперма, във вашата клиника дали се извършва и каква е цената за един цикъл.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

 46. Беатрис Николова казва:

  Най-комуникативната болница! Поздрави!!! :)

 47. Петя Каменова казва:

  Това е чудесна инициатива. Поздравления на целия екип на най-лъчезарната болница! За още хиляди усмихнати бебета пожелания ви изпращам

 48. АГ Болница др-Щерев казва:

  Здравейте, Галина,

  В отговор на Вашия въпрос: когато се пият противозачатъчни, менструацията идва от 3 до 4 (максимално 5-6) дни след изпиване на 21-та таблетка. След това се прави почивка от 7-8 дни и може да започне нов прием. С други думи не бива да сравнявате цикъла си с този, който е бил преди началото на приема на контрацептиви. Ако в действителност цикълът Ви е дошъл в период различен от гореописания и при желание за забременяване, то тогава е препоръчително да си назначите преглед при гинеколог, специалист по репродуктивна медицина.

  С уважение,
  Д-р Ралица Милчева,
  Акушер-гинеколог, АГ болница „Д-р Щерев“

 49. Orange казва:

  Moje li pacienti na klinikata Vi da zadavat vaprosi vav tozi forum?

 50. АГ Болница др-Щерев казва:

  Здравейте,

  Насочихме Вашият въпрос към нашите специалисти. Очакваме техното становище и ще го публикуваме тук, веднага след като го получим.

  С поздрави и пожелания за успех.

  Екип на АГ болница „Д-р Щерев“

 51. галина казва:

  На 32г съм имам 2 деца .но от 3 год.правим безуспешни опти за забременяване.Миналия мес.като ми дойде цикъла започнах прием на таблетки Ясмин,след като ги изпих 21табл.ми дойде 8 дена по рано ,интересува ме това нормално ли е?

Остави коментар

Трябва да влезете, за да оставите коментар.