100% успеваемост от инвитро процедурите в проекта „Моето мечтано бебе“

Публикувано на: 22 юли, 2015 от АГ Болница др-Щерев Няма коментари

Днес трите двойки от проекта „Моето мечтано бебе“ се събраха в заключително предаване за сезона със своите лекуващи репродуктивни специалисти и екипа на предаването „На кафе“, за да отбележат радостта от успешното им зачеване. Щастливи сме, че и трите двойки, поети под грижата на лекарите, ембриолозите, биолозите и акушерките на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, достигнаха до клинична бременност, а една от тях вече се радва на своята прекрасна рожба.

Преди година Юлия и Васко, с лекуващ лекар д-р Даниела Савова, Миро и Надя, с лекуващ лекар д-р Таня Тимева, и Галя и Краси, с лекуващ лекар д-р Мария Юнакова, поеха по пътя да се борят за зачеването със своето мечтано бебе. Всяка от тях премина през инвитро процедури, чиито биологична и ембриологична част беше извършена от екипа, ръководен от ембр. д-р Таня Милачич. Клиничните случаи се оказаха доста тежки и трите двойки преминаха през различни перипетии. В днешното предаване беше представен обзор на забележителните истории на двойките, който показаха на всички, че когато желанието е непреодолимо, и се съчетае с професионализма на репродуктивните специалисти, лекари и ембриолози, въпреки трудностите и временните разочарования, всичко е възможно.

Историята на Надя и Миро – трудният път към успеха

Надя и Миро преминаха през дълъг път, докато достигнат до постигането на клинична бременност. Първата процедура на двойката не се увенчава с успех. След последваща „почивка” от първия опит д-р Тимева назначи специални физиотерапевтични процедури на Надя. Миро се подложи на стриктна диета и прием на специализирани хранителни добавки и медикаменти. Междувременно случаят им беше представен на медицинския колегиум в клиниката, на който беше обсъден от акушер-гинеколозите, репродуктивни специалисти, ембриолозите и биолозите и беше разгледан план за продължаване на лечение на двойката. В средата на май д-р Тимева стартира нова стимулация, която беше извършена много прецизно предвид утежняващата диагноза при Надя – поликистозни яйчници с опасността от хиперстимулационен синдром. Стимулацията приключи успешно и при пункцията на фоликули бяха аспирирани 13 яйцеклетки. След успешното инвитро оплождане от ембриологичния ни екип, начело с ембр. д-р Таня Милачич, се получиха 10 качествени ембриони. На знаковата дата 1-ви юни беше извършен ембриотрансфер на два от тях. Четиринадесет дни по-късно Надя и Миро се зарадваха на положителна кръвна проба за бременност, а след това и на две чертички на уринарния тест. Скоро след това прегледа на преглед при д-р Тимева за пръв път чуха и сърчицето на своето очаквано съкровище.

Историята на Юлия и Васко – благородният жест на дарителството

Юлия и Васко преминаха през големи изпитания. След две инвитро процедури с донорска яйцеклетка, в които Юлия на два пъти достигна до биохимична бременност, която за жалост не се разви клинична, третият опит е успешен. Борбеността и увереността в успеха на техния лекуващ лекар д-р Савова вдъхна кураж на двойката да продължи своята битка за зачеване с мечтаното дете. Благодарение на опита на д-р Савова, на квалификацията на биолозите и ембриолозите и на внедрените методики за повишаване успеваемостта при инвитро процедури, радостния резултат е вече факт. Този успех не би бил възможен без благородния жест на дарителките на яйцеклетки и екипът на донорската програма Optima Eggs на Медицински комплекс „Д-р Щерев”. Щастливата история на Юлия и Васко показват, че понякога дарителството на яйцеклетки е единственият път към постигането на една мечта – мечтата за звънкия бебешки плач у дома!

Галя и Краси – двойката, която първа изпита радостта от бебешкия плач у дома

Случаят на Галя и Краси се оказа истинско предизвикателство за специалистите по репродуктивна медицина – при Галя се установи нарушена вътрешна продукция на хормони и липса на менструален цикъл, изразено в намалени размери на матката и яйчниците, а Краси с изключително лоши параметри на спермограмата и ниски нива на тестостерон след прекарана операция в детството. След консултация и поредица от прегледи при д-р Мария Юнакова, Галя бе подложена на хормонално лечение за повишаване чувствителността на яйчниците, с цел подготовка за инвитро процедура. През месец юни Галя успешно премина процедура по инвитро оплождане, вследствие на което бе оплодена една яйцеклетка и трансфериран един ембрион на ден втори. Според световната, а и българската статистика, едва при 6 на всеки 100 жени, настъпва бременност след трансфер на един ембрион на ден втори (т.нар. неселективен ембриотрансфер). За радост Галя се оказа една от тези шест щастливки. През бременността Галя се наложи няколко пъти да бъде хоспитализирана от д-р Юнакова по спешност за задържане. Наложи се превеждане в Университетска АГ болница „Майчин дом“, където малката Александра се роди преждевременно и беше поета под грижите на интензивното неонатологичното отделение. Демонстрираната колаборация между специалистите на двете лечебни заведения показа, че когато всеки един екип върши безупречно своята работа, дори безнадеждните случаи имат шанс да се увенчаят с успех. Оттук историята на симпатичната двойка Галя и Краси се превръща в историята на щастливото семейство Кандови.

Пожелаваме на малката Александра да расте здрава, умна и красива и да носи много радост на Галя и Краси! На Надя и Миро и на Юлия и Васко желаем от сърце безпроблемна бременност и леко бъдещо раждане! И в следващия сезон ще ви държим в течение за историята на прекрасните и борбени семейства.

Цялото предаване можете да гледате от приложения линк (за стартиране на предаването, моля, кликнете на снимката по-долу):

Остави коментар

Трябва да влезете, за да оставите коментар.